Detox kuur

waarom-een-detoxkuur

Niet alleen je huis, maar soms heeft ook je lichaam en geest af en toe een grote schoonmaakbeurt nodig. Deze lichamelijk schoonmaaksessie heeft verschillende namen zoals vasten en reinigen, maar tegenwoordig staat het vooral bekend als detox kuur.

Wat is een detox kuur?

En woord detox bestaat al duizenden jaren en het betekent letterlijk het reinigen van je lichaam. Zo kun je dit reinigen op verschillende manieren doen. Vaak bij een detox kuur mag je alleen maar vloeistoffen tot je nemen, terwijl je bij andere detox kuren nog wel mag eten, maar wel bepaalde voedingsproducten moet vermijden.

Helemaal is een detox kuur niet, want vanuit verschillende levensovertuigingen wordt het lichaam al langer gereinigd. Denk bijvoorbeeld aan de ramadan of de christelijke traditie van het vasten veertig dagen voor Pasen.

Waarom een detox kuur?

Velen zeggen dat detox kuur de perfecte manier om stress kwijt te raken. Stress vertaalt zich namelijk in het lichaam als afvalstoffen die vastgezet worden in de spieren, gewrichten en het bindweefsel. Maar ook ongezonde voeding en een slechte spijsvertering hebben dit effect.

Een goede spijsvertering zorgt er namelijk ook voor dat je mineralen en vitaminen uit het voedsel kunt opnemen, zonder dat hierbij afvalstoffen vrijkomen. Mocht alles niet goed verteerd worden, dan kan het verschillende klachten opleveren. Je moet dan denken aan overgewicht, hoofdpijn, migraine, nierstenen, winderigheid en vermoeidheid.